Skip to main content

Kinder- en jeugdpsychiatrie - een lichtere kijk op jeugdzorg

Kinder- en jeugdpsychiatrie - een lichtere kijk op jeugdzorg

Wie

Ruimte geven aan ontwikkeling…

Over mij

Het leven lichter maken

Als kind had ik al een grote drang om anderen te begrijpen. Wat verklaart iemands gedrag? Wat maakt dat iemand scheef groeit? Hoe komt het dat zoveel kinderen en volwassenen lijden aan het leven? En vooral: hoe kan ik helpen het leven van mensen lichter te maken?
Na mijn studie geneeskunde en een opleiding tot psychiater ben ik in de kinder- en jeugdpsychiatrie gaan werken, vanuit de overtuiging dat je het beste zo vroeg mogelijk in het leven kunt beginnen met het aanleren van gezond gedrag.

Zijnsoriëntatie: zijn wie je bent

Vanuit interesse voor de essentie van ons bestaan heb ik trainingen en retraites gevolgd bij de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Het is een pad van levenskunst met zowel elementen van psychotherapie als van een klassiek spiritueel pad. Je leert om je ongeschonden aard te herkennen en van daaruit je leven vorm te geven. Als je in contact bent met je eigen basis komt er ruimte voor inspiratie, kracht en levenslust.
Zijnsoriëntatie heeft mij als mens veel gebracht én is van invloed op hoe ik werk. Het vormt een wezenlijke bijdrage aan mijn visie op ontwikkeling, op psychische problemen en hoe deze te benaderen.

Lichtere oplossingen

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen om te beginnen heel is. In de kern is er niets mis. Je bent wie je bent en dat is om te beginnen goed. Dat geldt ook voor ieder kind en voor alle ouders. Dit besef geeft een basis van lichtheid, vertrouwen en probleemloosheid.

Focus op ontwikkeling, focus op het geheel

Ik zie het als een uitdaging om kinderen en ouders die zijn vastgelopen vertrouwen en perspectief te bieden. Dit probeer ik door open en onbevooroordeeld in contact te gaan, los van bestaande diagnosen en trajecten. Door te begrijpen waarom dít kind op dít moment vastloopt. Te begrijpen wat er allemaal meespeelt, bij kind, ouders, school en maatschappij. Vervolgens adviseer ik wat kind en ouders het beste helpt om zich weer fijn te voelen en om weer goed verder te kunnen.

Ieder mens kan zich ontwikkelen…

Hoe groot de problemen ook zijn, er is altijd ruimte voor groei. En voor een nieuwe start. En dat kan op ieder moment. Het belangrijkste is om gedrag niet te veroordelen of te labelen, maar het te zien als een logisch gegeven, gezien de omstandigheden. En om vervolgens precies aan te sluiten en de juiste ondersteuning te bieden.

Monique Verburg