Skip to main content

Kinder- en jeugdpsychiatrie - een lichtere kijk op jeugdzorg

Kinder- en jeugdpsychiatrie - een lichtere kijk op jeugdzorg

Consultatie hulpverleners

Consultatie voor hulpverleners

Loop je vast tijdens onderzoek of behandeling en overweeg je om kind en gezin door te verwijzen naar een andere instantie? Meestal betekent dat een enorme vertraging van het proces, terwijl de problemen ondertussen vaak verergeren. Je kunt ook kiezen voor een lichtere aanpak.

Zo kom je weer verder

Door mijn authentiek kijk op kinderpsychiatrische problemen, gestaafd door vele jaren werkervaring kan ik met je meedenken over oplossingsrichtingen. Vanuit een breed kader bekijken we gezamenlijk de gehele situatie, welke vragen je hebt en op welke manier je niet verder komt in de behandeling van een kind of gezin. We proberen te begrijpen waar de kern van de problemen zit en ik adviseer over passende en praktische oplossingen.

Een consultatietraject kan verschillende vormen hebben. In het eerste contact (telefonisch of per mail) bespreken we wat de best passende optie is.

1. Consultatie voor jou als hulpverlener

We gaan met elkaar in gesprek over de situatie. De vragen en problemen die je hebt staan centraal. Kind/jongere en gezin blijven anoniem.

Zo weet je wat de beste aanpak is om kind en gezin verder te helpen en heb je weer vertrouwen in het proces.

2. Consultatie voor jou én het gezin

In een kort collegiaal voorgesprek (telefonisch of online) bespreken we de hulpvraag en de opzet van het traject. Hierna volgt een consultgesprek met jou als hulpverlener, kind/jongere en ouders/verzorgers, met als uitkomst een globale probleemanalyse en een concreet antwoord op de hulpvraag.

Vaak is 1 consultgesprek voldoende, maar soms is er meer informatie of verdieping nodig. In dat geval kan besloten worden tot een consultatietraject voor ouders en kinderen (doorklik), gevolgd door een terugkoppelingsgesprek met jou als hulpverlener, kind/jongere en ouders/verzorgers.

Zo ontstaat er een gedeelde visie op wat er speelt en op welke ondersteuning helpend is. Je kunt een doorstart maken met effectieve en efficiënte hulp. En er is weer vertrouwen bij jou als hulpverlener én bij kind en gezin dat de problemen oplosbaar zijn en dat het wel goed komt.

3. Consultatie voor een team van hulpverleners

Het is ook mogelijk om consultatie aan te vragen als team, bijvoorbeeld bij complexe problematiek van kind en/of gezin. In dat geval schuif ik aan bij jullie teamoverleg en bespreken we de casus aan de hand van enkele richtinggevende vragen.

Dit leidt tot een gedeelde visie op wat er meespeelt in het geheel, vertrouwen dat je als hulpverlener en als team weer goed verder kunt met het betreffende kind en gezin en ontspanning vanuit het besef dat je er niet alleen voor staat.

Meer informatie

Het hoofddoel van consultatie is een helder advies waardoor er weer beweging komt in vastzittende situaties. Ik neem de behandeling dus niet over. De verantwoordelijkheid blijft bij jou als hulpverlener.

 

logo licht r