Skip to main content

Kinder- en jeugdpsychiatrie - een lichtere kijk op jeugdzorg

Kinder- en jeugdpsychiatrie - een lichtere kijk op jeugdzorg

Consultatie voor ouders en kinderen

Een probleem heb je nooit alleen...

Consultatie voor ouders en kinderen

Beweging in vastzittende situaties

Als je kind tijdelijk vastloopt in zijn ontwikkeling en het niet lukt om er samen uit te komen, kan professionele hulp zinvol zijn. Als het goed is krijg je als kind en gezin meteen de juiste hulp. Maar je kunt ook belanden in een oneindige zoektocht naar wat er mis is. En soms lijken de problemen tijdens een diagnose- of behandeltraject alleen maar erger te worden in plaats van minder.

Als kinder- en jeugdpsychiater kan ik jullie helpen begrijpen wat er nu precies aan de hand is. Dat is belangrijk, want pas als je echt begrijpt hoe iets in elkaar zit kun je ook bedenken hoe je ermee om kunt gaan.

Zo kom je weer verder

Met een consultatietraject komen we samen tot duidelijke antwoorden. Op een ongecompliceerde, lichte wijze. Juist als de problemen zwaar en onoplosbaar lijken. In enkele gesprekken ontstaat er weer ruimte en begrip voor de situatie en voor elkaar en komt er zicht op concrete oplossingen. 

Ik geef concreet advies over effectieve en efficiënte hulp, zodat je als kind/jongere en gezin weer verder kunt, eventueel met behulp van andere hulpverleners.

Zo weten alle betrokkenen wat er speelt en welke ondersteuning nodig is om verder te komen. En er is weer vertrouwen dat de problemen oplosbaar zijn en dat het goed komt.

Wanneer?

Consultatie is niet breed beschikbaar. Er zijn veel kinderen en jongeren met psychische problemen en maar weinig kinder- en jeugdpsychiaters. Daarom is een consultatietraject alleen mogelijk als er al een andere vorm van hulp is (geweest).

Samen met de hulpverlener die betrokken is (geweest) of met de huisarts of de jeugdconsulent van de gemeente kun je bepalen of consultatie zinvol lijkt.

Goed om te weten

Voorafgaand aan de eerste afspraak is er een verwijzing nodig.

Voor kinderen en jongeren die wonen in een gemeente van regio Food Valley (d.w.z.: in gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel of Veenendaal) betreft dit een verwijzing van de huisarts, de medisch specialist, de jeugdarts of je contactpersoon bij de gemeente.

Voor kinderen en jongeren die wonen in een gemeente van regio Centraal Gelderland (d.w.z.: in gemeente Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Wageningen, Westervoort of Zevenaar) volstaat een verwijzing door de huisarts niet, maar is er een beschikking nodig van de jeugdconsulent van de gemeente of een verwijzing door een GGZ-instantie of GGZ-hulpverlener.

logo licht r